Skip links

Yanık Dereceleri Nelerdir? Yanığa Ne İyi Gelir?

Vücut yanıkları, güneş, elektrik veya ısı veya kimyasallardan kaynaklı olarak oluşan doku hasarlarıdır. Küçük yanıklar evde yapılacak ufak tedaviler sonucunda iyileşebilir, ancak geniş bir alanda yanık bulunuyorsa kesinlikle doktora başvurulması gerekir.
Bu yazımızda sizler için vücut yanıkları hakkında bilgi vereceğiz. Aşağıdaki yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yanık Derecesi Nedir?

Vücutta oluşan yanıklar 4 gruba ayrılır. Deride oluşan yanık şiddetine göre sınıflandırılma yapılır.

  • 1. Derece Yanıklar: Bu yanıklar sadece cildin dış tabakasının zarar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Genellikle kızarıklığa ve ağrıya yol açar. En hafif yannık türüdür.
  • 2. Derece Yanıklar: Bu yanık türü ilk deri tabakasının ardından ikinci deri tabakasının zarar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Şişme, kızarma, beyaz leke gibi durumlar görülebilir. Bu süreç içerisinde iltihaplanma ve su toplaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bununla beraber vücutta yara kalmasına yol açabilir.
  • 3. Derece Yanıklar: Derinin altında yer alan yağ tabakasının yanıklardan etkilenmesi sonucunda görülür. Üçüncü derece yanıklar sinileri yok eder ve hissizlik-uyuşma gibi durumlar görülmesi normaldir. Bu yanık türünde hızlı bir şekilde tıbbi müdahale gerekir.
  • 4. Derece Yanıklar: En ciddi yanık türüdür. Yanık kemiğe kadar ulaşır. Çok acil tıbbi müdahale gerekir.
  • Yanığa Ne İyi Gelir?

Evde karşılaşılan ufak tefek kazalar sonucunda dahi ortaya çıkan yanıklar oldukça ciddi derecede acı hissi uyandırmaktadır. Yanığın yayıldığı alan 6-7 cm civarında olduğu sürece evde tedavi edilebilir. Eğer daha geniş bir alana yayıldıysa kesinlikle tıbbi müdahale gerekir. Sizler için yanık hissini azaltacak ve iltihaplanmasını engelleyecek müdahaleleri sıralayacağız.

  • Soğuk Su

İlk yapılması gereken en az 20 dakika boyunca soğuk su uygulanmasıdır. bu işlem sonrasında yanık alan yumuşak sabun ve su ile yıkanmalıdır. Buzlu su kullanılmamalı ve suyun 0 dereceye yakın olması gerekir.

  • Soğuk Jel

Yanık olan bölgeye suyla müdahale ettikten sonra şişmeyi engellemek için soğuk jel uygulanabilir. Bu jellerin çok soğuk olması daha fazla tahrişe yol açacağı için mümkün olduğunca serin jeller kullanılmalıdır. Bu süreçte 5-10 dakikalık periyotlarla jel uygulaması yapabilirsiniz.

  • Merhem

Antibiyotik merhemler bu süreçte enfeksiyon oluşumunu engellemek için önemlidir. Bu yüzden antibiyotikli veya yanık için alınmış olan merhemler kullanılabilir. Merhem uygulandıktan sonra yanık bölge temiz bir bez veya gazlı bez gibi bir şeyle örtülebilir.

  • Aloe Vera

Bir çeşit bitki olan aloe vera yanık tedavisi için oldukça uygundur. Özünde aloe vera bulunan kremler yaranın üzerine sürülerek hem yaranın iyileşmesi hızlanır hem de yanık hissi azalır. Bununla beraber bakteri oluşumunu da engelleyecektir. Yanık için eczanelerden aloe veralı krem alabilirsiniz.

  • Güneşten Uzak Durmak

Yanık alanın güneşle doğrudan temas etmesi yaranın iyileşme süresini uzatacaktır. Güneşten gelen UV ışınlar yaraya zarar verebilir. Bu yüzden dışarı çıkılacağı zaman yanık bölge kapatılmalıdır. Böylece iyileşme süreci hızlanacaktır.

  • Bal

Bal, doğal bir antibakteriyel üründür. Bu yüzden yara ve yanıkların üzerine sürülebilir. Eğer yakınınızda veya çevrenizde uygun merhem bulamıyorsanız geçici olarak bal sürmeyi düşünebilrisiniz. Balın saf olması ve ince bir tabaka şeklinde sürülmesi önemlidir.

  • Yaraya Dokunmamak

Yanık sonrasında yaralı bölgede su toplaması görülebilir. Bu su dolu keseleri kesinlikle patlatmayın ve onlara dokunmayın. Aksi halde enfeksiyon riski oluşur. Eğer anormal bir şişlik görülüyorsa vakit kaybetmeden doktora danışın. Bunun haricinde kesinlikle yaraya dokunmayın ve patlatmaya çalışmayın.

Leave a comment

AnaSayfa
Tel
Harita