Skip links

Yataktan Yorgun Kalkma Sebepleri

Yataktan Yorgun Kalkma Sebepi Fibromilyaji’dir. Ortak semptomlarından dolayı başka sağlık problemleriyle karıştırılmaktadır. Fibromiyalji; kas ve eklemlerde yaygın, açıklanamayan ağrı ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır.

Gün içinde çok fazla fiziksel aktiviteniz olmasa da kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Ya da vücudunuzun çeşitli yerlerinde bir türlü geçmek bilmeyen ağrılardan mı şikayetçisiniz? Bunun sebebi fibromiyalji olabilir.
Vücudunuzdaki ağrıları önemsemiyor olabilirsiniz. Ancak yaşam kalitesini doğrudan etkileyen hastalıklara karşı vücudumuzun gösterdiği sinyallere kulak vermeliyiz.

Fibromiyalji Nedir?

Fibromilyaji ortak semptomlarından dolayı başka sağlık problemleriyle karıştırılmaktadır. Fibromiyalji; kas ve eklemlerde yaygın, açıklanamayan ağrı ile kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Daha doğrusu fibromiyalji, belirli semptomların birlikte seyrettiği bir sendromdur. Birçok kişi bunu romatizmadan kaynaklı ağrılara bağlasa da fibromiyalji bir artrit türü değildir.
Fibromiyalji; hassas ‘tetik noktaları’nı da beraberinde getirmektedir. Bu noktalarda hafif-orta şiddette ağrılar gelişir. Ortak tetik noktaları şunlardır;

  • Başın arka kısmı
  • Omuz üstleri
  • Üst göğüs bölgesi
  • Kalça
  • Dizler
  • Dirseğin dış kısımları

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

  • ‘Fibro sis’ olarak tanımlanan bilişsel ve hafıza problemleri (unutkanlık)
  • Uyku problemleri
  • Sabah tutukluğu, yorgunluğu
  • Baş ağrısı
  • Hassas bağırsak sendromu
  • Ağrılı regl dönemleri
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Sıcaklık duyarlılığı
  • Yüksek sese veya parlak ışığa duyarlılık

Zaman zaman tüm vücuda yayılan ağrılar; yorgunluk, uyku problemleri, baş ağrısı, kaygı hali ve depresyonu da beraberinde getirir. Fibromiyaljiye neden olan faktörler tam olarak tanımlanamasa da stres, fiziksel travma, ani ateşlenmeler ve grip gibi basit görünen sistemik hastalıklar neden olabilir. Hissettiğiniz ağrılar beyindeki kimyasal maddelerin düzensizliğinden kaynaklı olarak sinir iletimini etkiler. Bu da acıyı olması gereken fazla hissetmenize yol açar.
Ülkemizde sayısı 1,3 milyonu aşan fibromiyalji hastalarının öyküsünde genellikle aileden gelen romatoid artrit ve romatizmal hastalıklar vardır. Bu nedenle siz de genetik olarak risk grubunda yer alıyor olabilirsiniz.

Fibromiyalji Teşhisi

Fibromiyaljideki ağrı ve bitkinlik belirtileri başka hastalıkların da belirtisi olduğundan doktorunuz tanı koymakta güçlük çekebilir. Çoğunlukla kronik yoğunluk sendromu ile karıştırılan fibromiyalji farklı şekilde seyreder. Fibromiyalji tanısı herhangi bir laboratuvar testiyle yapılmamaktadır. Teşhis koyabilmek için ağrıların 3 aydan uzun bir süredir bel üstünde, vücudun hem sağ hem de sol tarafında devam ediyor olması gerekir. Bununla birlikte, yukarıda bahsettiğimiz gibi vücudumuzda 18 tane tetik noktası bulunur. Fibromiyalji teşhisi yapabilmek için bu noktalardan en az 11 tanesinde hassaslık ve ağrı şikayeti bulunmalıdır. Bu noktalar teşhis için kullanılan ölçütlerdir. Fakat ağrılar tüm vücudunuza yayılmış olabilir. Bu nedenle fibromiyalji sizin tanımlayacağınız bir hastalık değildir. Sözü geçen belirtiler varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmelisiniz.

Fibromiyalji ve Kronik Yorgunluk Sendromu Arasındaki Fark

Fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (KYS) birbirine çok benzeyen rahatsızlıklardır. İkisinde de kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz. Ancak kronik yorgunluk sendromu genellikle grip benzeri semptomlarla başlar. Tetik noktaları yoktur. Kronik yorgunluk sendromunda aşırı şekilde bitkinlik hissi 6 aydan uzun bir süre devam ediyor olmalıdır ve bunun nedeni herhangi bir sağlık testi ile açıklanamaz. Unutkanlık ortak belirtidir. KYS belirtileri arasında odaklanma problemi, kas ağrıları, şişme ve kızarıklık olmamasına rağmen eklem ağrıları, keyifsizlik, dayanması güç baş ağrıları, boyun veya kol altında hassas lenf nodları ve boğaz ağrısı yer alır. Bu nedenler öncelikle siz de var olan semptomları iyi bir şekilde gözlemlemeli ve teşhisi kolaylaştırmak adına doktorunuza aktarmalısınız.

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji tedavisi uzun bir süreçtir. Öncelikle hastanın ani ateşlenmeleri önlenmelidir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla hissedilen ağrı azaltılmaya çalışılır. Bu noktada bilinçsiz ilaç kullanımına dur demeniz gerekiyor. Teşhis sonrası doktorunuzun önerdiği ilaçları gerekli dozlarda almanız tüm vücut sağlığınız için çok önemli bir konudur. Bununla birlikte fizik tedavi, akupunktur, aromaterapi, düzenli egzersizler ve masaj ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.
Stres ve depresyona sürükleyen kaygılı ruh hali uykularınızı kaçırıp ağrılarınızı tetikleyebilir. Böyle durumlarda yine kendinize yardımcı olacak kişi öncelikle sizsiniz. Stresin birçok hastalığı tetiklediğini biliyorsunuz. Basit bir örnekle; kilo verememenizin nedenlerinden biri stres olabilir. Stresin arttırdığı kortizol hormonu metabolizmayı yavaşlatır ve bağışıklık sistemini baskılayarak sizi hastalıklara karşı savunmasız bırakır. O halde; öncelikle stresle başa çıkma yöntemlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor.
Bunların dışında, dengeli beslenme ve sağlıklı uyku da yine fibromiyalji ile mücadelede önemli bir yere sahiptir. Çoğu zaman vücudumuz ilaçlara ihtiyaç duymadan kendini onarabilir. Bu noktada biraz da kendinizi iyi hissetmeye şartlamanız gerekiyor. Kısacası vücudunuzun size gösterdiği belirtileri önemsemeli, ancak ‘hastalık hastası’ olmamalısınız. Bu sizin iç huzurunuzu arttıracaktır.

Leave a comment

AnaSayfa
Tel
Harita