Skip links

Vertigo korkunuz olmasın | vertigo Nasıl tedavi edilir

Aşırı baş dönmesi, yerin ayağın altından kayıyor hissi, mide bulantısı, çarpıntı ve terleme Vertigo’nun başlıca belirtileri arasında yer alıyor. Türkiye’de 25 milyondan fazla kişi Vertigo yaşıyor.
Zaman zaman baş dönmesi sorununu hepimiz yaşıyoruz. Fakat bu baş dönmesi sorununu ne sıklıkla yaşadığımız konusu önem taşıyor. Ayakta duramayacak kadar başınız dönüyorsa, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemiyle karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Vertigo’nun hastaların yaşamını alt üst edebilecek büyük sorunlara yer açtığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Abdülkadir Göksel, hastalığı ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Vertigo belirtileri

Bu durumla çok karşılaşmayan vertigoyu anlayamaz. Baş dönmesi bir diğer adıyla vertigo, kişinin yaşam kalitesini alt üst edebiliyor. Kişi, dairesel dönme şeklinde bir hareket hissediyor. Kendisinin veya tüm çevresindeki nesneler dönüp duruyor. Kimi zaman öyle şiddetli oluyor ki bu baş dönmesi, kendini bir anda acil serviste dahi bulabiliyor. Vertigo, kimi iç kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkabilen bir belirtidir. Çoğu kişi “Bana vertigo teşhisi koyuldu” dese de vertigonun bir hastalık olmadığı bilinmeli.

Vertigo Nasıl tedavi edilir?

Tedavide önemli olan şey; nedenin bulunmasıdır. Örneğin; vertigoya yol açan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda da ameliyat yapılabilir. Ancak vertigonun sebebi tümörse ameliyat gerekir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileriyle tamamen düzelir.
Kulaktan kaynaklı olarak yaşanan baş dönmesinin sebebi büyük çoğunlukla Benin Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)’dur. BPPV, iç kulakta bulunan kristallerin iç kulak sıvısına düşmesi ile oluşur. Kişi özellikle yattığı yerde sağa sola dönmekle, bir şeyi yukardan alırken, aşağı eğilirken veya baş hareketi ile anlık birkaç saniyelik baş dönmesi hisseder. BPPV’nın tedavisi oldukça kolaydır. Kristaller, normalde bulunması gereken yerden kayarak, iç kulak sıvısının içinde oynar hale gelir. Kişi bir sedyeye başı geride duracak şekilde yatırılır ve çeşitli manevralarla o kristaller yerine oturtulabilir. İlaç tedavisine dahi gerek kalmaz. Bu işlem yapıldığı andan itibaren şikayetlerde belirgin düzeyde azalma görülür. Ancak bunun mutlaka hekim tarafından yapılması şart.

Vertigo’dan korunma yolları

  • Stresten uzak durun.
  • Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Kahvaltıda yumurta tüketin, günde toplam bir avuç ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin.
  • Günlük süt ve protein içerikli gıdalar tüketin.
  • D vitaminini ihmal etmeyin, mümkün olduğu kadar güneşlenin.
  • Tuzu azaltın, tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebilir.
  • Bol su için, vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için.
  • Spor yapın, sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyük. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun

Leave a comment

AnaSayfa
Tel
Harita