Skip links

Tendinit (Tendom İltihabı) Nedir?

Kasları kemiklerle bağlayan lifli yapılar farklı nedenlerden ötürü şişmesi ve iltihaplanması sonucu tendinit meydana gelir. Ani ve beklenmedik yaralanmalar dışında farklı nedenler de tendon iltihaplanmasına neden olabilmektedir.

Tendon iltihaplanması tüm detayları ile tendinit nedir ne anlama gelir?

Kasları kemiklerle bağlayan lifli yapılar farklı nedenlerden ötürü şişmesi ve iltihaplanması sonucu tendinit meydana gelir. Ani ve beklenmedik yaralanmalar dışında farklı nedenler de tendon iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Tendon’da oluşan iltihaplanmanın teşhis edilmesi halinde, tendinit teşhisi koyulur. Zaman içerisinde ilerleyen yaşlara nazaran 45 yaş üzeri insanlarda çok daha fazla şekilde kendini gösterir.

Tendinit(Tendom İltihabı) nedir tehlikesi var mıdır?

Tendon bölgesinde sürekli olarak hareket eden bölgeye şiddetli uygulanan baskılar meydana gelirse, sorun kendini çok açık şekilde ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda, tendinit oluşan bölge, aşırı derecede hassas, incinme ve ezilme kadar fazla ağrı durumlarına neden olabilir. Liflerin sık olduğu yerde genellikle oluşması muhtemeldir. Omuz, dirsek kısımları, bilek damarlarında liflerin geçiş noktası, topuk bölgesinde ve bizlerde yoğun olarak görülür.

 – Doktorlar tıbbi terimlerin dışında, beyzbolcu omzu, yüzücü geniş omzu olarak meydana gelen durumları adlandırabilir. Tendon bölgesinde liflerin çok zayıf olması ve incelmesi durumunda sık olarak meydana gelir. Eklem bölgelerinde zorlanan liflerin, iltihaplanması ile nerede ise çok sık olarak meydana gelebilir.
 – Kas liflerinde kalıcı olarak zarar veren bir durum da olabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi ve son derece büyük titizlikle tedavi aşamalarının gerçekleşmesi gerekir. Fibröz kapsül üzerinde yer alan tendon, bölgesinde, baskı uygulama veya zorlanma durumları ile kolaylıkla iltihaplanma ile tendinit meydana geleceği için dikkat edilmesi gerekir.

Tendonda meydana gelen iltihaplanma olan tendinit belirtileri nelerdir ve nasıl ortaya çıkar?

Omuz bölgesinin ve ya çeşitli kas lifleri olan bölgelerin, farklı meslek gruplarında çalışma halinde de kendini gösterebilir. Sürekli zorlanan kasların genellikle en sık görüldüğü meslek grupları ise, marangoz, mobilya imalatı, inşaat sektörü, boyacılık gibi, yani kendini sık tekrar eden aynı hareketleri art arda yapılması ile meydana gelir.

Tendinit (Tendom İltihabı) belirtileri genel olarak, ilk etaplarda bölgede ağrı görülmez iken sıklıkla sızlamalar meydana gelir. Sızlama ve uyuşmalar gün geçtikçe artış göstererek kendini şiddetli sızılara bırakır. Bölgede farklı bir ağrı, zaman içerisinde çözüm aranmadığı durumlarda meydana gelen çok şiddetli bir şekilde şişme ve kızarma oluşumu ortaya çıkar. Eskiden rahatça yapılan tekrar edilen hareketlerin yapılmasında zorlanmalar meydana gelir. Farklı egzersizler sonrasında da sıklıkla görülebilen farklı bir ağrı şeklinde kısa zaman içerisinde kendini belli edebilir. Belirtiler yoğunlukla, tendinit olan bölgeye göre değişiklik gösterir.
Dirsekte, bükme ve kolu rahatça oynatma hareketleri kısıtlanır. Genellikle kol içerisinden gıcırdama hissiyatı da alınabilir. Şiddetli ve dayanılmaz bir baskı olarak kendini fazlasıyla belli ederek erken tedavi uygulamalarının en iyi sağlanmasına öncü olabilir. Diz kapağında özelikle en ciddi oluşum belirtileri ile günlük yaşamı da zora sokabilir. Diz kapağında oluşan tendinit, bölgenin ciddi bir yerde meydana gelmesi nedeni ile rahatça yürüyebilme durumuna engel olmakla birlikte, tek bacağı yürürken bükme oluşumunu yitirebilir.
Yürüme engeli meydana gelen tendinit oluşan bölgelerden biri ise topuk kısmıdır. Topukta meydana gelen şiddetli ağrı, zamanla ayakkabı giyemez hale getirir ve tendinit durumunun en şiddetli ağrılı olduğu bölgelerden biridir. Bel ve omuz bölgelerinde meydana gelen tendinit belirtileri ise, sıklıkla meydana gelebilen özellikle bölgede en hassas şekilde görülebilen ağrı durumlarında, genellikle bireyler çok uzun zamanlar üşütme batma sanarak tedaviyi geciktirmektedir.
 Tendinit tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
 – Genellikle hastanelere başvuru sonucunda ortaya çıkan belirtileri, ultrasonografi tekniği ile teşhis edilmektedir. Tedavi aşamaları ve uygulama teknikleri ise tamamen rahatsızlığın meydana geldiği bölgeye ve erken teşhis ya da geç kalınan durumlara bağlı olarak belirlenmektedir. Tanı erken koyulan tendinit rahatsızlığında, çeşitli ilaçlar ile tedavi gerçekleştirilebilir. Sonuç daha etkili ve daha çabuk iyileşme görülebilir.

 – İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda ise, bölgenin bir müddet boyunca dinlenme altına alınması ve fizik tedavi uygulama adımlarına geçilmesi gerekebilir. Erken zamanda tedavi girişiminde bulunulduğu durumda, tamamen çok basit aşamalar ile tedavi edilebilir. Bu gibi durumlarda, sürekli olarak ağrıyan ve şiddetli ağrı olarak artış gösteren bölgelerin acilen tedavi edilmesi için uzman doktora başvurulması gerekir. Aksi durumlarda ise şiddetli ağrılar ve zorlu tedavi süreçleri kişileri beklemektedir.

 – Tanısı geç konulan tendinit tedavisi daha zorlu aşamalardan ve uzun süreçlerden oluşarak gerçekleşir. Genel olarak başarı elde edilmesi ve tamamen bölgenin iltihaplanmalardan arınması için geç kalınmaması gerekir. Kronikleşen ve ciddi boyuta gelen rahatsızlıkların meydana gelmesi durumunda yapılması gereken tek aşama cerrahi uygulamalar ile gerçekleştirilir. Cerrahi müdahalede ise, iltihaplanan bölge tıraş yöntemi ile sıyrılarak temizlenir. Kuru iğne ve ilaç tedavileri belirtilerin şiddetli olarak kendini göstermeden önce gerçekleşmesi gereken ve sonucun en olumlu olarak alındığı zaman aşamalarıdır.

 – Ameliyat öncesinde farklı bir şekilde cerrahi müdahaleyi önlemek için doktor uygun gördüğü taktirde, operasyonlardan önce kortizon enjekte ederek de tedavi edilebilir. Cerrahi müdahale ise, operasyon uygulanan bölgenin belirli müddet hareket etmemesi için atel ya da alçı yardımı ile sabitlenmesine yardımcı olmaktadır. Ameliyat süreci çok ciddi durumlar söz konusu olduğu taktirde gerçekleşmektedir. Normal yollar ile tedavi aşamalarına cevap verilmediği durumlarda ortaya çıkabilir. Ameliyat sürecinden sonraki dönemde ise, oldukça dikkat edilmesi ve hijyenik olunması gerekir. Uzun müddet boyunca iltihaplı bölgenin jiletle kazınmasından dolayı, hareketsiz kalması ve dikkatli olunması gerekir. Operasyon sonrasında ise, tekrar etmemesi için farklı egzersizler uygulanabilir.

 – Tendinit (Tendom İltihabı)tedavisi vücutta sorun meydana gelen bölgenin uzun süreli olarak tekrar etmesi, kızarması, yüksek ateş, bölgede sıcaklık oluşumu hissedilmesi ile geç kalınmadan müdahale edilmesi için mutlak suretle gereklidir.

Leave a comment

AnaSayfa
Tel
Harita